Tussenjaar

Tussenjaar: een investering in jezelf

Wat is een tussenjaar? Meestal betekent het dat je een jaar - na je middelbare school - vrij neemt, voordat je gaat studeren.

In zo'n jaar kun je jezelf op verschillende vlakken persoonlijk ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld veel nieuwe (werk)ervaringen opdoen, veel tijd aan je hobby besteden of een nieuwe taal leren. Wat je precies gaat doen in dat jaar is afhankelijk van je eigen dromen, wensen en doelen.

Daarom is het goed om een tussenjaarplan op te stellen. Jij wilt er toch ook alles uithalen wat er in zit?

Een tussenjaar: een investering die zichzelf dubbel en dwars terugverdient. 

Tussenjaar ideeën

Wat kun je allemaal doen in een tussenjaar? Er zijn veel verschillende mogelijkheden en deze gaan we ook zeker allemaal met jou delen. Maar we vinden het eigenlijk nog veel beter als je jezelf eerst enkele essentiële vragen stelt.

Waar word je blij van? Welke avonturen wil je gaan beleven? Wil je nieuwe mensen leren kennen? Waar ben je goed in en wil je nog beter in worden? Wat wil je nog meer van jezelf ontdekken? Wil je werkervaring opdoen? Of wil je nieuwe dingen leren?

Kortom: wanneer is jouw tussenjaar geslaagd?

Als je deze vraag beantwoord hebt, dan weet je ook vast welke doelen hierachter schuilen. Je wilt waarschijnlijk niet terugkijken op een jaar waarbij je hele dagen op de bank hebt gehangen en steeds meer ging vervelen. Nee, je wilt terugkijken op een tof en leerzaam tussenjaar, een jaar dat niemand je meer afneemt.

Tussenjaar mogelijkheden

Maar welke activiteiten behoren tot de door jou gestelde doelen? Hieronder hebben we de mogelijkheden op een rij gezet:

 • Backpacken
 • Studiekeuzebegeleiding
 • Talenreis
 • Vrijwilligerswerk
 • Werken
 • Cursussen volgen
 • Onderneming starten
 • Voorbereiden op de studie
 • Sporten
 • Uitrusten en genieten

Tussenjaar na middelbare school

Veel jongeren nemen na hun middelbare school een tussenjaar. Toen bekend werd dat de studiefinanciering werd afgeschaft en veranderde in een studielening, nam het aantal jongeren dat direct ging studeren toe. Aankomende studenten wilden graag van de oude studiefinanciering gebruik maken. Het leek financieel onverantwoordelijk om niet direct te gaan studeren.

Nadat de studiefinanciering definitief is afgeschaft, lijkt het belang om een juiste studie te kiezen des te groter. Dit is nu een van de belangrijkste redenen waarom jongeren een tussenjaar nemen. Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering binnen het onderwijs, heeft ontdekt dat de belangstelling steeds weer groter wordt.

Tussenjaar na Havo & Tussenjaar na VWO

Wat een geluk, je mag meteen een tussenjaar nemen! Normaal gesproken ben je tot je 18e verjaardag leerplichtig, maar niet als je je havo of vwo-diploma op zak hebt. Intermijn raadt het nemen van een tussenjaar zeker aan. Een jaartje ouder en wijzer worden, is namelijk lang zo slecht nog niet als je daarna wilt studeren. Bij 'voordelen van een tussenjaar' kun je hier meer over lezen.

Tussenjaar na Vmbo

Heb je je vmbo afgerond en ben je jonger dan 18 jaar? Ook dan is het mogelijk een tussenjaar te nemen. Je dient dan contact te zoeken met jouw leerplichtambtenaar. Jou wordt waarschijnlijk gevraagd om een tussenjaarplan te schrijven. Want: ook de leerplicht vindt het belangrijk dat je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Als je hulp nodig hebt met het schrijven van een plan, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag!

Voordelen van een tussenjaar

Uit onderzoek blijkt dat jongeren na dit jaar op het gebied van studiekeuze:

 • zekerder zijn over hun studiekeuze
 • gemotiveerder zijn tijdens de studie
 • betere studieresultaten behalen
 • minder vaak stoppen met hun studie.

Verschillende onderzoeken laten zien dat dit jaar bijdraagt aan de persoonlijk ontwikkeling. Jongeren hebben meer:

 • zelfstandigheid
 • doorzettingsvermogen
 • zelfvertrouwen
 • zelfinzicht

Studiefinanciering in tussenjaar

Tijdens een tussenjaar heb je geen recht op studiefinanciering. Daarom nemen veel jongeren een bijbaantje. Je kunt op die manier sparen voor leuke activiteiten in het buitenland, bijvoorbeeld een talenreis. Of je gaat sparen voor de tijd dat je gaat studeren. Naast je studie kun je namelijk niet veel werken en geld verdienen.

Een zinvol en leuk tussenjaar

Een tussenjaar kan zinvol en erg tof zijn. Zoals je leest zijn er verschillende mogelijkheden om jouw jaar fantastisch te maken. Heb je studietwijfels, wil je je kwaliteiten en talenten ontdekken en/of je wereld vergroten? Kijk dan ook eens naar het studiekeuzeprogramma bij Intermijn.

tussenjaar
een tussenjaar: een investering in jouw toekomst
Meer