Studiekeuze

Een Studiekeuze maken

Zit jij in je examenjaar en weet je nog niet wat je wilt studeren? Of ben je al eens met een opleiding aan een hogeschool of universiteit begonnen en voortijdig gestopt? Het kan lastig zijn een studie te vinden die echt bij je past. Welke ontdek je welke opleiding voor jou de beste keuze is?

Hoe maak je een juiste studiekeuze?

Wij zeggen: kiezen kun je leren. Een juiste studiekeuze maak je door veel onderzoek te doen. Onderzoek naar jezelf: waar ben je goed in? Wat vind je interessant? Wat vind je leuk om te doen? Wat vind je belangrijk? En op welke manier leer jij het best?

Vervolgens onderzoek je welke studies aansluiten bij jouw wensen en eisen. Je onderzoekt niet alleen de potentiële opleidingen, maar je kijkt ook naar het bijbehorende werkveld. Je onderzoekt de sector, de organisaties en bedrijven en functies waarin afgestudeerden van de opleidingen terecht komen.

Stap voor stap een studiekeuze maken: de fases van het keuzeproces

Als je een studie kiest, doorloop je de volgende fases:

 • Fase 1: besef ‘ik moet kiezen’
 • Fase 2: accepteren van keuzeonzekerheid
 • Fase 3: verkennen en informatie verzamelen
 • Fase 4: kritisch kijken en vergelijken op basis van je kwaliteiten
 • Fase 5: het nemen van een beslissing
 • Fase 6: stappen zetten om die beslissing uit te voeren

Waarom is het zo lastig om een juiste studiekeuze te maken?

Voor het maken van een juiste studiekeuze is veel zelfkennis nodig. Misschien vind je het nog lastig om te bedenken wat jouw kwaliteiten en valkuilen zijn? Ook is er veel tijd en energie nodig om alle mogelijke studies te onderzoeken. In je examenjaar lukt het niet altijd om hier voldoende aandacht aan te besteden. In dat geval kan een tussenjaar uitkomst bieden: je gebruikt dit jaar dan om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling om te ontdekken welke studie bij jou past.

Een verkeerde studiekeuze

Misschien heb je dit advies weleens gekregen: ‘weet je niet wat je wilt studeren? Begin nou gewoon maar met een studie, je kunt altijd nog stoppen’. Dat is natuurlijk waar, maar onderschat deze aanpak niet. De uitval op het hbo en wo is hoog. Veel eerstejaars studenten vallen voortijdig uit. Dit heeft emotionele en financiële schade tot gevolg. Veel genoemde oorzaken van studie-uitval zijn:

 • Een verkeerde studie gekozen
 • Verwachtingen van de opleiding klopten niet
 • Onvoldoende motivatie
 • Te weinig tijd aan de studie besteed
 • Het niveau is te hoog
 • De onderwijsmethode past niet
 • Studie-uitval wegens persoonlijke omstandigheden

Hoor jij bij deze groep uitvallers? In dat geval kun je je heroriënteren. Dit houdt in dat je opnieuw gaat onderzoeken welke studie het beste bij jou past.

Hulp bij het maken van een studiekeuze

Het is niet gek als je hulp wilt bij het maken van zo’n belangrijke keuze als een studiekeuze. Op internet zijn handige website te vinden zoals studiekeuze123.nl en studiekeuzemaken.nl. Sommige van dit soort websites bieden handige gratis studiekeuzetesten en beroepskeuzetesten aan en informatie over opleidingen wordt overzichtelijk weergegeven.

Hulp van een studiekeuzeadviseur of studiekeuzecoach

Je kunt ook persoonlijke hulp inschakelen bij het maken van je studiekeuze. Een coachingstraject waarin je samen met een coach onderzoek doet naar jouw kwaliteiten, valkuilen, waarden, interesses en leerstijl, geeft je richting in je zoektocht. Vervolgens brengt je coach structuur aan in je onderzoek naar studies je interessant vindt. Zo maak je een selectie van passende studies die je grondig onderzoekt.

Open dagen, meeloopdagen en proefstuderen

Hbo-opleidingen en universiteiten organiseren verschillende evenementen om toekomstig studenten kennis te laten maken met de onderwijsinstelling en de verschillende opleidingen. Het is slim om deze dagen te bezoeken. Op dit soort dagen laten opleidingen zich natuurlijk wel van hun beste kant zien, dus ga ook opzoek naar objectieve informatie over de studie. Je kunt dit doen door met studenten in gesprek te gaan, spontaan een bezoek te brengen aan de faculteit of door de Nationale Studenten Enquete (NSE) te raadplegen. De NSE is een onderzoek waarin veel studenten hun mening geven over de opleiding.

Studiekeuzecheck

Als je je hebt ingeschreven voor een hbo of wo-bacheloropleiding krijg je een uitnodiging voor een studiekeuzecheck. De opleiding waarvoor je je hebt aangemeld organiseert een activiteit waaraan alle potentiele nieuwe eerstejaars studenten meedoen. De activiteit vindt plaats voordat de opleiding van start gaat en heeft als doel je keuze te checken. Is er een match tussen jou en de opleiding?

Onderwijsinstellingen organiseren deze matching of studiekeuzecheck om uitval in het eerste jaar te voorkomen.

Meer