Stoppen met je studie?

Stoppen met je studie? Wat een lastige beslissing! Wij helpen jou op deze pagina met hetgeen wat je allemaal moet regelen als je deze beslissing maakt. Maar eerst moet je goed onderzoeken of je écht wilt stoppen met je studie. En wellicht wilt heroriënteren op nieuwe studies.

stoppen je studie? JA of nee

Stel jezelf eerst de volgende vragen?

 • Heb je uitgebreid onderzoek gedaan of deze studie bij jou paste?
 • Zie je jezelf werken in de arbeidsmarkt waar deze studie jou voor opleidt?
 • Ben je gemotiveerd aan deze studie begonnen?
 • Vind je de meeste vakken van deze opleiding leuk?
 • Vind je de meeste vakken van deze opleiding interessant?
 • Haal je goede cijfers voor je tentamens?
 • Haal je plezier uit het studentenleven/studeren?

Stoppen met je studieHoeveel van deze vragen heb je met ‘ja’ beantwoord? Zijn dat bijna alle vragen, dan zit je waarschijnlijk wel op de juiste plek. Wellicht volg je op dit moment een vervelend of lastig vak of vind je je stage niet leuk. Dit is niet direct een goede reden om te stoppen met je studie, maar is het wel handig om een afspraak te maken bij je studentendecaan of mentor.

Heb je bijna alle vragen met ‘nee’ beantwoord? Dan moet je de vraag serieus gaan nemen. Doorloop dan de zes fasen van kiezen.

Stoppen met je opleiding? Wat nu?

6 fasen van kiezen

Fase 1: Besef dat je voor een keuze staat.

Je kunt met deze studie stoppen of doorgaan? Er zijn dus twee duidelijke opties. Besef dus dat je écht moet kiezen, want voor de helft een studie volgen is geen keuze. Ten eerste is iets voor de helft doen niet eerlijk ten opzichte van jezelf en je medestudenten en ten tweede komt dit nooit ten goede aan je eigen motivatie.

Fase 2: Accepteren van keuzeonzekerheid

Wanneer je aan de slag gaan met een nieuwe keuze, betekent dat je spanning en stress kunt ervaren. Deze gevoelens en gedachten horen bij een grote keuze. Accepteer dit en zet toch door.

Fase 3: Verkennen en informatie verzamelen

Ga (opnieuw) uitgebreid onderzoek doen of deze studie bij jou past. Ga ontdekken ‘wie je bent, wat je kunt en wat je wilt?’. Dus eerst onderzoek doen naar jezelf om vervolgens te kijken of deze huidige studie bij je past. Kun je jouw kwaliteiten en interesses kwijt bij deze studie? Onderzoek daarnaast het toekomstig werkveld. Ga je met deze studie hetgeen verdienen wat jij wilt? Dit uitgebreide onderzoek kun je op eigen kracht ondernemen, maar je kunt hierbij ook de hulp inschakelen van een studiekeuzecoach die jou begeleid tijdens een tussenjaarprogramma (3 maanden) of tijdens een serie individuele gesprekken.

Fase 4: Kritisch kijken en vergelijken

Welke zaken vind jij belangrijk in jouw studie? Zet alle criteria op een rij? Denk bijvoorbeeld aan welke jouw kwaliteiten, interesses, leervoorkeuren en andere wensen (reisafstand, taal of studeermogelijkheden in het buitenland). Bekijk jouw aantekeningen eens goed en bij welke gedachte word je dan blij: als je gaat stoppen of juist doorgaat?

Fase 5: Een beslissing nemen

Praat met mensen uit je omgeving over jouw (nieuwe) studiekeuze. Hun mening telt niet zo zeer, maar zij kunnen jou door middel van de juiste vragen wel inzichten verschaffen. Dit geeft jou wellicht dat duwtje in de rug om overtuigt te raken van jouw eigen keuze en het lef om de juiste beslissing te maken.

Fase 6: Uitvoeren van je keuze

Als je gaat stoppen met studeren, dan staat hieronder wat je allemaal moet regelen en waar je hulp/begeleiding kunt vinden om een studie te vinden die écht bij je past! Als je doorgaat met studeren, dan weet je wat je te doen staat. Met hernieuwde energie en motivatie ga je je studie tegemoet.

Studie stopzetten

Als je dit zeker weet, dan moet je een aantal zaken gaan regelen.

 1. Stop je met een opleiding aan hbo of universiteit, schrijf je dan eerst uit bij Studielink
 2. Schrijf je uit bij de hogeschool of universiteit. Wellicht kun je ook nog collegegeld terugkrijgen. Informeer bij je eigen onderwijsinstelling (hogeschool/universiteit)
 3. Reisproduct stopzetten. Heb je een studentenreisproduct? Dan moet je hem zelf stopzetten. Doe dit vóór of op de 5e werkdag van de 1e maand waarin je er geen recht meer op hebt. Anders krijg je een boete van € 97,- per halve kalendermaand.
 4. Terugbetalen of niet Doe je mbo 3 of 4, of hbo of universiteit? Dan worden je beurs en reisproduct pas een gift als je binnen 10 jaar je diploma behaalt. Tenzij je stopt in het 1e jaar van je opleiding. Dan kun je misschien gebruikmaken van de zogenaamde 1-februariregeling.
 5. Wil je starten met een nieuwe studie? Wil je je heroriënteren? En wil je écht een studie vinden die bij je past! Schrijf je snel in voor ons tussenjaarprogramma of individuele coaching. Wij helpen je graag.

Studie gestopt

stoppen Studie en depressie 

Ook willen we aandacht besteden op deze pagina over de gevoelens en gedachten als je stop met je studie. Bij veel jongeren doet 'het stoppen met je studie' afbreuk op hun zelfvertrouwen en zelfbeeld. Dit kan ook bij jou het geval zijn. Je hebt misschien het gevoel dat je hebt gefaald, dat je geen doorzettingsvermogen hebt of dat je niet de juiste capaciteiten hebt voor het studeren/werken. Dit zijn allemaal logische gedachten, maar wel onterecht. Je moet niet lang in deze 'onterechte' negatieve gedachten blijven hangen, want deze gedachten en gevoelens kloppen niet en kunnen wellicht leiden tot een depressie. Dus: praat met bekenden, raak de negatieve gedachten kwijt en focus op hetgeen waar je goed in bent! Uiteraard is dit voor ons makkelijk praten vanaf de zijlijn, maar wij hebben veel ervaring met jongeren die gestopt zijn met hun studie, dus schroom niet om hulp bij ons te zoeken!