Veelgestelde vragen over het tussenjaar

Ben je net geslaagd voor je havo, vwo of mbo? Of ben je al een hbo of wo-studie gestart, maar wil je liever een andere studie kiezen? Plan je toekomst met een leerzaam tussenjaar.

Wat kun je doen in een tussenjaar?

Hieronder staan de verschillende mogelijkheden op een rij:

Backpacken
Studiekeuzebegeleiding
Begeleiding bij persoonlijke ontwikkeling
Talenreis
Vrijwilligerswerk
Werken / bijverdienen
Cursussen volgen
Onderneming starten
Voorbereiden op jouw studie
Snuffelstages
Rijbewijs halen

Wanneer en op welke leeftijd mag je een tussenjaar nemen?

Je mag een tussenjaar nemen wanneer je aan je kwalificatieplicht voldoet en minimaal 16 jaar bent. De overheid verwacht dus dat je minimaal een havo, vwo of MBO-diploma (niveau 2 of hoger) op zak hebt. Heb je dit niet op zak? Dan ben je minimaal tot je 18e verplicht om naar school te gaan.

Is een tussenjaar verstandig?

Een tussenjaar is verstandig wanneer je een concreet plan hebt. Wil je alleen gaan luieren op de bank en een jaar niets doen? Dan adviseren we om geen tussenjaar te nemen. Wil je jezelf leren kennen, ontplooien, en leerzame ervaringen opdoen? Dan is een tussenjaar nemen zeker een verstandig besluit.

Wat moet ik regelen voor een tussenjaar?

Wanneer je een havo, vwo of MBO-diploma op zak hebt, kun je direct een tussenjaar nemen. Het is uiteraard wel verstandig om alles goed te plannen. “Wat is mijn doel tijdens mijn tussenjaar en hoe ga ik dit bereiken?” Als je dat weet, dan is een concrete planning maken de volgende stap.

Ben jij echter al een HBO of WO-studie gestart en wil jij stoppen met je studie?

Regel dan eerst via Studielink de uitschrijving van jouw studie. Heb je dat geregeld? Dan is het ook voor jou tijd om een goed tussenjaar plan te maken, zodat je het meeste uit jouw tussenjaar haalt.

Is het verstandig om een tussenjaar op je cv te vermelden?

Je kunt je tussenjaar zeker vermelden op jouw cv, wanneer je kiest voor een leerzaam tussenjaar. Een HR-medewerker of recruiter ziet direct dat jij in jezelf hebt geïnvesteerd Of het nou gaat om een taalreis, vrijwilligerswerk of een studiekeuze programma, een leerzaam tussenjaar is altijd van meerwaarde voor jouw cv.

Tussenjaar ideeën en mogelijkheden
Maar welke activiteiten behoren tot de door jou gestelde doelen? Hieronder hebben we verschillende mogelijkheden op een rij gezet:

  • Backpacken
  • Studiekeuzebegeleiding
  • Talenreis
  • Vrijwilligerswerk
  • Werken / bijverdienen
  • Cursussen volgen
  • Onderneming starten
  • Voorbereiden op jouw studie
  • Snuffelstages
  • Rijbewijs halen
  • Schrijf jouw ideeën op en maak een concreet plan. Formuleer doelen, schrijf op hoe je die gaat bereiken en maak een planning.

Wat zijn de voordelen van een tussenjaar?

Er zijn verschillende onderzoeken die een tussenjaar onder de loep nemen. Het blijkt dat jongeren op het gebied van studiekeuze:

  • Zekerder zijn over hun studiekeuze
  • Gemotiveerder zijn tijdens de studie
  • Betere studieresultaten behalen
  • Minder vaak stoppen met hun studie.

Onderzoeken laten ook zien dat een tussenjaar nemen bijdraagt aan de persoonlijk ontwikkeling. Jongeren hebben na een tussenjaar meer:

  • Zelfstandigheid
  • Doorzettingsvermogen
  • Zelfvertrouwen
  • Zelfinzicht

Wanneer kan ik een tussenjaar doen?

Tussenjaar na je middelbare school
Veel jongeren nemen na hun middelbare school een tussenjaar. Toen bekend werd dat de studiefinanciering werd afgeschaft en veranderde in een studielening, nam het aantal jongeren dat direct ging studeren toe. Het leek financieel onverantwoordelijk om niet direct te gaan studeren.

Nadat de studiefinanciering definitief werd afgeschaft, leek het belang om een juiste studie te kiezen des te groter. Dit is nu een van de belangrijkste redenen waarom jongeren een tussenjaar nemen. Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering binnen het onderwijs, heeft ontdekt dat de belangstelling voor een tussenjaar steeds groter wordt.

Tussenjaar na je havo of vwo
Wat een geluk, je mag meteen een tussenjaar nemen. Normaal gesproken ben je tot je 18e verjaardag leerplichtig, maar niet als je je havo of vwo-diploma op zak hebt. Intermijn raadt het nemen van een tussenjaar zeker aan. Een jaartje ouder en wijzer worden, is namelijk lang zo slecht nog niet als je daarna wilt studeren.

Tussenjaar tussen twee studies
Soms is de gekozen hbo of wo-studie niet de juiste. Dit is volledig te begrijpen, want een studiekeuze maken is zeker niet gemakkelijk. Bekijk ook eens de mogelijkheid om studiekeuzebegeleiding te nemen tijdens je tussenjaar. Zo vergroot je jouw kans op een succesvolle studiekeuze.

Wat moet ik doen met mijn Studiefinanciering?

Tijdens een tussenjaar kun je geen gebruik maken van het leenstelsel en je krijgt ook geen ov-kaart. Volg je al een opleiding en wil je stoppen met je studie om een tussenjaar te volgen? Regel dan via Studielink de uitschrijving van jouw studie.

Kies voor een zinvol en leerzaam tussenjaar

Wil je ook een tussenjaar nemen en weet je nog niet welke studie het beste bij jou past? Volg dan tijdens je tussenjaar het programma Keuzekracht. Zo start je straks met een flinke dosis zelfvertrouwen aan je nieuwe studie!