Stoppen met je studie

Gestructureerd de juiste keuze maken

Stoppen met je studie? Wat een lastige beslissing! Wij helpen jou op deze pagina met wat je allemaal moet regelen als je deze beslissing maakt. Maar eerst focussen we op de vraag of je écht wilt stoppen met je opleiding. Ook leggen we uit waarom het slim is om je goed te heroriënteren op nieuwe studies.

Stoppen met je studie? Ja of nee?

Stel jezelf eerst de volgende vragen:

  • Heb je uitgebreid onderzoek gedaan of deze studie bij jou paste?
  • Zie je jezelf werken in de arbeidsmarkt waar deze studie jou voor opleidt?
  • Ben je gemotiveerd aan deze studie begonnen?
  • Vind je de meeste vakken van deze opleiding leuk?
  • Vind je de meeste vakken van deze opleiding interessant?
  • Haal je goede cijfers voor je tentamens?
  • Haal je plezier uit het studentenleven/studeren?

Heb je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoord? Dan zit je waarschijnlijk wel op de juiste plek. Wellicht volg je op dit moment een vervelend of lastig vak, of vind je je stage niet leuk. Dit zijn niet direct goede redenen om te stoppen met je studie, maar is het wel handig om een afspraak te maken bij je studentendecaan of mentor om dit probleem te bespreken.

Heb je bijna alle vragen met ‘nee’ beantwoord?
Dan moet je de vraag, ‘wil ik stoppen met mijn studie?’, serieus gaan nemen. Doorloop gestructureerd de zes fasen van kiezen om de juiste beslissing te nemen.

Keuzeproces: De 6 fasen van kiezen

Fase 1: Besef dat je voor een keuze staat
Je kunt met deze studie stoppen of doorgaan. Er zijn dus twee duidelijke opties. Besef dus dat je écht moet kiezen, want voor de helft een studie volgen is geen keuze. Ten eerste is iets voor de helft doen niet eerlijk ten opzichte van jezelf en je medestudenten, en ten tweede komt dit nooit ten goede aan je eigen motivatie.

Fase 2: Accepteren van keuzeonzekerheid
Wanneer je aan de slag gaat met een nieuwe keuze, betekent het dat je spanning en stress kunt ervaren. Deze gevoelens en gedachten horen bij een grote keuze. Accepteer dit en zet toch door.

Fase 3: Verkennen en informatie verzamelen
Ga (opnieuw) uitgebreid onderzoek doen of deze studie bij jou past. Ga ontdekken ‘wie je bent, wat je kunt en wat je wilt’.

Dus eerst onderzoek doen naar jezelf, om vervolgens te kijken of deze huidige studie bij je past. Kun je jouw kwaliteiten en interesses kwijt bij deze studie? Onderzoek daarnaast het toekomstig werkveld. Ga je met deze studie hetgeen verdienen wat jij wilt?

Dit uitgebreide onderzoek kun je op eigen kracht ondernemen, maar je kunt hierbij ook de hulp inschakelen van een studiekeuzecoach, bijvoorbeeld door ons programma Keuzekracht te volgen.

Fase 4: Kritisch kijken en vergelijken

Welke zaken vind jij belangrijk in jouw studie? Zet alle criteria op een rij? Denk bijvoorbeeld aan welke jouw kwaliteiten, interesses, leervoorkeuren en andere wensen (reisafstand, taal of studeermogelijkheden in het buitenland).

Vergelijk de uitkomsten van de verschillende studies met elkaar. Bekijk jouw aantekeningen eens goed. Bij welke gedachte word je dan blij: als je gaat stoppen of juist doorgaat?

Fase 5: Een beslissing nemen

Praat met mensen uit je omgeving over jouw (nieuwe) studiekeuze. Hun mening telt niet zo zeer, maar zij kunnen jou door middel van de juiste vragen wel inzichten verschaffen. Dit geeft jou wellicht dat duwtje in de rug om overtuigd te raken van jouw eigen keuze en het lef om de juiste beslissing te maken.

Fase 6: Uitvoeren van je keuze

Als je gaat stoppen met studeren, dan staat hieronder wat je allemaal moet regelen, en waar je hulp of begeleiding kunt vinden om een studiekeuze te maken die écht bij je past! Als je doorgaat met studeren, dan weet je wat je te doen staat. Met hernieuwde energie en motivatie ga je je studie tegemoet.

5 actiepunten als je gaat stoppen met je studie

Als je zeker weet dat je wil stoppen met je studie, dan moet je een aantal zaken gaan regelen. Hieronder staan de vijf belangrijkste punten die je zeker niet moet vergeten:

1. Uitschrijven bij Studielink

Stop je met een opleiding aan een hbo of universiteit? Schrijf je dan eerst uit bij Studielink

2. Uitschrijven hogeschool of universiteit

Schrijf je uit bij de hogeschool of universiteit. Wellicht kun je ook nog collegegeld terugkrijgen. Informeer bij je eigen onderwijsinstelling (hogeschool/universiteit)

3. Reisproduct stopzetten

Reisproduct stopzetten. Heb je een studentenreisproduct? Dan moet je hem zelf stopzetten. Doe dit vóór of op de 5e werkdag van de 1e maand waarin je er geen recht meer op hebt. Anders krijg je een boete van € 97,- per halve kalendermaand.

4. Terugbetalen of een gift krijgen

Doe je mbo 3 of 4, of hbo of universiteit? Dan worden je beurs en reisproduct pas een gift als je binnen 10 jaar je diploma behaalt. Tenzij je stopt in het 1e jaar van je opleiding. Dan kun je misschien gebruikmaken van de zogenaamde 1-februariregeling.

5. Studiekeuze maken & persoonlijke ontwikkeling

Wil je starten met een nieuwe studie? En wil je écht een studie vinden die bij je past? Doe mee aan ons studiekeuzeprogramma Keuzekracht. Ik help je graag bij het maken van de juiste keuze en je persoonlijke ontwikkeling.

Mogelijkheden na het stoppen met MBO, HBO en Universiteit

Er zijn verschillende mogelijkheden om na het stoppen met je studie een fantastische en leerzame tijd tegemoet te gaan. Na het stoppen met je opleiding MBO of HBO kun je denken aan de volgende mogelijkheden:

Op reis

Gooi jezelf in het diepe en onderzoek jouw eigen zelfstandigheid. Je kunt natuurlijk naar de andere kant van de wereld, maar je kunt ook in Nederland blijven en verschillende steden/provincies leren kennen. Ook in Nederland zijn er ontzettend veel verschillende culturen, tradities en andere normen en waarden te onderzoeken en te ontdekken.

Studiekeuzebegeleiding
Er zijn verschillende vormen van begeleiding als het gaat om jouw studiekeuze. Bij Intermijn kun je een individueel studiekeuzeprogramma volgen: Keuzekracht. Dit zijn zes gesprekken met uitdagende opdrachten. Je kunt dit programma volgen als je nog niet gestudeerd hebt of als je gestopt bent met je opleiding.

Cursussen volgen

Nieuwe dingen leren en ontdekken! Zaken die jou altijd al interessant leken, maar waar je nooit de tijd voor had. Dat kun je nu eindelijk uitproberen. Denk bijvoorbeeld aan talencursussen, workshops volgen (zoals beeldhouwen, schilderen en salsa), of een hele nieuwe sport uitproberen, zoals skateboarden of curling.

Werken of vrijwilligerswerk

Werkervaring opdoen, daar leer je heel veel van. Je leert vaardigheden, zoals zelfstandigheid, zelf beslissen nemen, maar ook doorzettingsvermogen en daarnaast kun je veel leren van je collega’s en vele anderen.

Mentale gezondheid en het stoppen met een studie

Ook willen we aandacht besteden op deze pagina over de gevoelens en gedachten als je stopt met je studie. Bij veel jongeren doet ‘het stoppen met je studie’ afbreuk op hun zelfvertrouwen en zelfbeeld. Dit kan ook bij jou het geval zijn. Je hebt misschien het gevoel dat je hebt gefaald, dat je geen doorzettingsvermogen hebt of dat je niet de juiste capaciteiten hebt voor het studeren of werken.

Dit zijn allemaal logische gedachten, maar wel onterecht. Je moet niet lang in deze ‘onterechte’ negatieve gedachten blijven hangen, want deze gedachten en gevoelens kloppen niet en kunnen wellicht leiden tot mentale klachten.

Dus: praat met bekenden, raak de negatieve gedachten kwijt en focus op hetgeen waar je goed in bent! Uiteraard is dit voor ons makkelijk praten vanaf de zijlijn, maar wij hebben veel ervaring met jongeren die gestopt zijn met hun studie, dus schroom niet om hulp bij ons te zoeken!