Voor ouders
Als ouder wil je het beste voor je kind. Je wilt dat je kind gelukkig is en weet waar het in de toekomst gelukkig van wordt. Als je kind jong is, ben jij 100% verantwoordelijk voor je kind. Jij hebt de regie en je regelt alles. Naarmate je kind ouder wordt, verandert deze verantwoordelijkheid in betrokkenheid en wordt je kind zelf verantwoordelijk voor zijn keuzes.
Toch spelen ouders in deze fase nog steeds een belangrijke rol. Jongeren blijven vandaag de dag steeds langer thuis wonen en zien hun ouders als belangrijke raadgevers, bijvoorbeeld in het studiekeuzeproces. Ook blijkt uit recent hersenonderzoek dat de hersenen van jongeren langer dan eerder werd gedacht in ontwikkeling zijn en dat dat invloed heeft op het vermogen om goede (toekomst)keuzes te maken. Als ouder kun je je kind hierbij ondersteunen.
Als jij als ouder zo’n belangrijke rol speelt, is het dus des te belangrijker dat je je rol bewust vormgeeft. Alleen dan kan jouw kind rekenen op waardevolle begeleiding bij het maken van keuzes.
Ik kan je helpen jouw rol vorm te geven.
Kiezen is lastig
Leren kiezen
Een overvloed aan mogelijkheden en de vrijheid om je eigen keuzes te maken… Een zegen of een vloek? Veel jongeren krijgen te maken met keuzestress. Deze stress heeft gevolgen voor het maken van toekomstkeuzes, zoals de studiekeuze. Sommige jongeren stellen de keuze nog even uit en lassen een tussenjaar in. Anderen schrijven zich voor een studie in zonder zich voldoende te oriënteren en vallen soms voortijdig uit. De uitval in het Nederlandse hoger onderwijs is al jaren bijzonder hoog (ongeveer een derde van de eerstejaars studenten stopt voortijdig met de opleiding). Ook zijn er steeds meer zorgen over de mentale gezondheid van jongeren. Keuzestress en prestatiedruk worden als mogelijke oorzaken genoemd.
Het maken van bewuste keuzes geeft jongeren regie over hun eigen loopbaan. Van profielkeuze tot studiekeuze en vervolgens ook bij keuzes die binnen de studie gemaakt worden. Dit zorgt onder andere voor motivatie, studiesucces en nog belangrijker: studiegeluk. Bewuste keuzes kunnen jongeren maken als ze zichzelf goed kennen. Wat zijn mijn kwaliteiten? Wat vind ik belangrijk? Wat zijn mijn interesses? Ook hebben zij kennis over de wereld om hen heen nodig. Wat houden verschillende profielen, studies of beroepen in? Wat is er allemaal mogelijk? Pas dan zijn jongeren in staat om bewuste keuzes te maken die richting geven aan hun toekomst.
Jouw rol
Het begeleiden van je kind bij het maken van toekomstkeuzes is een waardevolle taak van het ouderschap. Ook (of misschien juist!) in deze fase van de opvoeding kun je veel voor je kind betekenen. Ik kan je meer laten begrijpen van jouw kind, zijn leefwereld en keuzeprocessen. Op die manier zal het makkelijker zijn met je kind in gesprek te gaan en kun je hem écht helpen de toekomst vorm te geven.
Hoe ik je kan helpen
Lees mijn boek Coach je kind bij toekomstkeuzes.
Organiseer een (digitale) ouderavond op jouw school of onderwijsinstelling.