Net gestart met studeren en nu al twijfels

Ben je net gestart met je opleiding en twijfel je nu of je de juiste opleiding gekozen hebt? Geen paniek! Hoe vervelend ook, twijfel hoort bij het leven. Het is heel normaal dat dat ook gebeurt nu je net met je studie bent gestart. Maar: hoe normaal ook… twijfel is niet fijn. Het kan je gestrest of onzeker maken of zelfs een gevoel van falen opleveren. Het is waarschijnlijk niet wat je hoopte toen begon met de opleiding. In dit artikel helpen we je grip op je twijfels te krijgen, zodat je de vraag die voor je ligt kunt beantwoorden: stoppen of doorgaan?

Je bent niet de enige

Google maar eens op het woord ‘studiekeuzestress’… en je ziet dat je niet de enige bent die worstelt met een studiekeuze. Het maken vaneen toekomstkeuze is voor veel jongeren een lastige klus. Hoe komt dat?

Veel studiekiezers hebben last van fear of better options (fobo). Het aanbod van opleidingen is overweldigend groot. Je kiest 1 opleiding, maar 2999 andere opleidingen niet. Je blijft misschien altijd het gevoel gevoel houden dat de perfecte optie ertussen moet zitten.
Bovendien kunnen onze hersenen deze enorme hoeveelheid keuzes helemaal niet aan! Ze kunnen simpelweg niet het verschil zien tussen de opties. Je maakt vaak op jonge leeftijd een studiekeuze. Terwijl je hersenen dan nog volop in ontwikkeling zijn.

Op social media lijkt het soms alsof iedereen weet wat hij doet. Er is weinig ruimte voor twijfel of onzekerheid. Dit kan ervoor zorgen dat je druk voelt om de juiste keuze te maken. Zeker als je het gevoel hebt dat de hele wereld mee kijkt. Want wat zal ‘men’ bijvoorbeeld vinden van jouw beslissing om te stoppen met de studie waar je eerder dit jaar nog zo vol enthousiasme over berichtte?

En nu?

Besluiten of je door wilt gaan met je opleiding, of dat je wilt stoppen, is geen magie. Aan de ene kant lastig, want het zou toch fijnzijn als je op een of andere manier zeker weet wat je moest doen. Aan de andere kant fijn: je hebt namelijk grip op het proces. Als je keuzes maakt, doorloopje eigenlijk altijd de volgende fases:

Stap 1: Besef ‘ik moet kiezen’
?
Stap 2: Accepteren van keuzeonzekerheid
?
Stap 3: Informatie verzamelen

?Deze stap gaat over het verzamelen van informatie: over jezelf: wat zijn jouw kwaliteiten?
Welke acties heb je uitgevoerd? Om informatie te verzamelen over je kwaliteiten, waarden (wat vind je belangrijk?), interesses en manier van leren.

?Stap 4: Kritisch kijken en vergelijken: waar word ik blij van?
?
?Hoe heb je onderzoek gedaan naar opleidingen die jou interessant leken?

Denk aan: online onderzoek, in gesprek gaan met je decaan, open dagen bezoeken, proefstuderen, een meeloopdag doen, studenten docenten spreken, lesmateriaal bekijken…

Na verloop van tijd ontdek je een aantal opleidingen die je interessant vindt. Was dat bij jou ook zo? Uit welke opleidingen bestond die selectie?
Hoe heb je deze opleidingen met elkaar vergeleken? Weet je nog wat jouw kritische kanttekeningen waren bij de opleiding die je uiteindelijk hebt gekozen?

Stap 5: Beslissen

Wanneer nam je de beslissing voor deze opleiding?
Hoe voelde je je daarbij?
Wat gaf voor jou de doorslag?
Hebben anderen in jouw omgeving invloed gehad op jouw keuze?

Stap 6. Uitvoeren

Hoe heb je je voorbereid op het studeren aan je vervolgopleiding?
Welke verschillen zijn je opgevallen met de middelbare school? Was je hierdoor verrast?
Hoe omschrijf je jouw start aan de opleiding?

Dip of Stop?

Als je je twijfels in kaart gebracht hebt, kun je ontdekken ofer sprake is van een studie dip of een studiestop. Het is een dip als jouw twijfels op te lossen zijn of als je een manier kunt vinden om ermee om te gaan. Een dip is tijdelijk. Naar schatting krijgt ongeveer 1 op de 4 studenten te maken met een studiedip. Voor veel studenten hoort het er dus bij en gaat het weer over.

S?toppen? Ga in gesprek

Stel, je komt erachter dat je wilt stoppen met je studie. Een valkuil is om dan te denken: ik ga het nu helemaal anders doen. Je kiest dan misschien voor een studie in een totaal andere richting. Maar, misschien lag het wel helemaal niet aan de studie dat je niet op je plek zat. Misschien waren het specifieke omstandigheden die zorgden dat het nu even niet goed lukte. Daarom raden we je aan in gesprek te gaan over jouw beslissing, bijvoorbeeld met de studieloopbaanbegeleider, studiekeuzeadviseur of decaan van je opleiding. Zij hebben veel ervaring met jouw vraagstuk en kunnen je hierin begeleiden en meedenken met mogelijkheden. Bovendien kan het delen van twijfels enorm opluchten!

Als je stopt, moet je ook een aantal praktische zaken gaan regelen:

• Je moet je uitschrijven bij de onderwijsinstelling. Dit doe je via studielink (hbo en wo) of bij de opleiding zelf (mbo).

• Zet je studiefinanciering stop. Geef de datum van uitschrijving door aan DUO.

• Zet je OV stop. Dit kun je doen bij de ophaalautomaat. Doe dit op tijd anders kan het je veel geld kosten.

What’s next?

Als je het stoppen met je opleiding een plek hebt gegeven, kun je daarna weer vooruit gaan kijken. Wil je weer studeren? Hoe ga je een opleiding kiezen die bij je past?

Je kunt de fases van het keuzeproces weer als leidraad nemen voor jouw onderzoek. Het opdoen van ervaringen is ontzettend belangrijk bij het maken van keuzes zoals een studiekeuze. Geef jezelf dus de tijd en ruimte om dingen uit te proberen.

Je kan het!