Studiekeuze maken: kies je hbo of wo studie

Zit jij in je examenjaar en weet je nog niet wat je wilt studeren? Of ben je al eens met een opleiding aan een hogeschool of universiteit begonnen en voortijdig gestopt? Het kan lastig zijn een studie te vinden die echt bij je past. Hoe ontdek je welke opleiding voor jou de beste keuze is?

Hoe maak je een juiste studiekeuze?

Ik zeg: kiezen kun je leren. Een passende studiekeuze maak je door veel onderzoek te doen. Onderzoek naar jezelf: waar ben je goed in? Wat vind je interessant? Wat vind je leuk om te doen? Wat vind je belangrijk? En op welke manier leer jij het best?

Vervolgens onderzoek je welke studies aansluiten bij jouw wensen en eisen. Je onderzoekt niet alleen de potentiële opleidingen, maar je kijkt ook naar het bijbehorende werkveld. Je onderzoekt de sector, de organisaties en bedrijven en functies waarin afgestudeerden van de opleidingen terecht komen.

De fases van het studiekeuzeproces

Fase 1: besef ‘ik moet kiezen’

Als je een studie wil volgen aan een hbo of universiteit, dan heb je ieder jaar uiterlijk tot 1 mei de tijd. Aanmelden gaat via Studielink.nl. Wil je een opleiding volgen met een maximaal aantal studenten (numerus fixus)? Dan valt jouw deadline op 15 januari.

Fase 2: accepteren van keuzeonzekerheid

Een studie kiezen is nog niet zo makkelijk. Er zijn veel verschillende opleidingen, waarvan waarschijnlijk meerdere je zullen aanspreken. Daarnaast is studeren niet goedkoop en er gaat veel tijd zitten in het behalen van een studie. Uiteraard wil je direct de juiste keuze maken. Dit lukt alleen als je de juiste stappen zet.

Fase 3: verkennen en informatie verzamelen

Sommige toekomstige studenten weten al precies wat ze willen, anderen zitten al in de goede richting en hebben voldoende aan online informatie en open dagen, maar er zijn er ook genoeg die nog totaal geen idee hebben en een tussenjaar nemen. In dat geval kan een studiekeuzeprogramma oplossing bieden.

Fase 4: kritisch kijken en vergelijken op basis van je kwaliteiten

Leer jezelf kennen. Jouw kwaliteiten, jouw interesses en jouw eigen waarden. Wat vind ik echt belangrijk en wat past bij mij? Wanneer je dit weet, heb je de grootste kans dat je direct de juiste studiekeuze maakt. Kijk ook kritisch naar de verschillende aanbieders van een opleiding.

Fase 5: het nemen van een beslissing

Sta jij 100% achter jouw studiekeuze? Gefeliciteerd! Je bent enkele stappen verwijderd van het volgen van de door jou gekozen studie.

Fase 6: stappen zetten om die beslissing uit te voeren

Als student heb je enkele websites waar je veel mee te maken gaat hebben. DUO, de site van jouw school, surfspot, en uiteraard Studielink. Via Studielink schrijf je jezelf in voor een studie bij de door jouw gekozen school. Belangrijke tip: schrijf je op tijd in!

Fase 7: de studiekeuzecheck

Als je je hebt ingeschreven voor een hbo of wo-bacheloropleiding krijg je een uitnodiging voor een studiekeuzecheck. De opleiding waarvoor je je hebt aangemeld organiseert een activiteit waaraan alle potentiele nieuwe eerstejaars studenten meedoen.

De activiteit vindt plaats voordat de opleiding van start gaat en heeft als doel je keuze te checken. Is er een match tussen jou en de opleiding? Onderwijsinstellingen organiseren deze matching of studiekeuzecheck om uitval in het eerste jaar te voorkomen.

Hulp bij het maken van een studiekeuze

Het is niet gek als je hulp wilt bij het maken van zo’n belangrijke keuze als een studiekeuze. Gratis studiekeuzetesten, gidsen, open of meeloopdagen, enquêtes, en de mening van studenten of je ouders helpen je op weg.

Gratis studiekeuzetesten
Op internet zijn handige website te vinden zoals studiekeuze123.nl en studiekeuzemaken.nl. Sommige van dit soort websites bieden handige gratis studiekeuzetesten en beroepskeuzetesten aan en informatie over opleidingen wordt overzichtelijk weergegeven. Daarnaast zijn er ook

Het is belangrijk om de uitkomst van de test daarna zorgvuldig te onderzoeken. De testen kennen jou immers niet en geven geen persoonlijk advies. Wel kan een test ervoor zorgen dat je niet alle opties meer hoeft te onderzoeken.

Keuzegids
De Keuzegids is een onafhankelijke vergelijker van verschillende opleidingen die je in Nederland kunt volgen. In de gids vind je omschrijvingen, toelatingseisen en arbeidsperspectieven. In 2020 zijn de kosten voor deze gids 29,95. Bekijk de wo en hbo keuzegids voor onafhankelijk advies.

Open dagen, meeloopdagen en proefstuderen
Hbo-opleidingen en universiteiten organiseren verschillende evenementen, zoals open dagen, meeloopdagen en proefstuderen, om toekomstig studenten kennis te laten maken met de onderwijsinstelling en de verschillende opleidingen. Het is slim om deze dagen te bezoeken. Op dit soort dagen laten opleidingen zich natuurlijk wel van hun beste kant zien, dus ga ook opzoek naar objectieve informatie over de studie.

Studenten en de NSE
Objectieve informatie zoeken is makkelijker dan dat het lijkt. Je kunt bijvoorbeeld met studenten in gesprek gaan, spontaan een bezoek te brengen aan de faculteit, of de Nationale Studenten Enquete raadplegen.

Nationale Studenten Enquête (NSE)
De NSE is een onderzoek waarin veel studenten hun mening geven over de opleiding. Het is een jaarlijks terugkomend landelijk studenttevredenheidsonderzoek. In 2020 heeft minister Van Engelshoven in overleg met het hoger onderwijs en de studentenbonden besloten de NSE niet door te laten gaan door de coronacrisis. Wil je toch NSE-resultaten bekijken? Vergelijk dan opleidingen uit het onderzoek uit 2019, of wacht tot NSE 2021.

Ouders
Ook ouders kunnen een belangrijke rol spelen tijdens het kiezen van een hbo of wo studie. Ondersteuning bieden in deze tijd is belangrijk, maar er zijn ook zeker een paar do’s en dont’s voor ouders. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons Ebook ‘coach je kind bij toekomstkeuzes’.

Professionele Coaching
Toch zien we dat niet iedereen voldoende heeft aan bovenstaande hulpmiddelen. Soms heb je meer begeleiding nodig bij het kiezen van de juiste opleiding. Dit kan komen doordat de toekomstige student:

  • Last heeft van keuzestress
  • De eigen kwaliteiten nog niet voldoende kent
  • Nog niet precies weet wat hij of zij wil
  • Nog niet klaar is voor een studie (tussenjaar nemen)
  • Voor deze toekomstige studenten biedt een coachingstraject of studiekeuzeprogramma uitkomst.

Hulp van een adviseur of studiekeuzecoach (coachingstraject)
Je kunt ook professionele hulp inschakelen bij het maken van je studiekeuze. Er zit wel een verschil tussen studiekeuzeadvies en studiekeuzecoaching.

Studiekeuzeadvies wordt vaak gezien als de makkelijkste optie. Op basis van een paar tests en kleine gesprekken weet je direct wat de juiste opleiding voor jou is, zonder zelf te hoeven nadenken. Dit is zeker het geval als je studiekeuzestress hebt. De verleiding is dan nog groter om te luisteren naar advies van anderen.

Bij Intermijn zijn we voorstander van een gestructureerd coachingstraject waarin je samen met een coach onderzoek doet naar jouw kwaliteiten, valkuilen, waarden, interesses en leerstijl. Vervolgens brengt je coach structuur aan in je onderzoek naar studies die je interessant vindt. Zo maak je een selectie van passende studies die je grondig onderzoekt. Intermijn werkt met een studiekeuzeprogramma waarbij je echt aan het denken wordt gezet en waar je investeert in persoonlijke ontwikkeling. Dit geeft je richting in je zoektocht, maar je maakt nog altijd jouw eigen studiekeuze.

Toch een verkeerde studiekeuze gemaakt?

Misschien heb je dit advies weleens gekregen: ‘weet je niet wat je wilt studeren? Begin nou gewoon maar met een studie, je kunt altijd nog stoppen’. Dat is natuurlijk waar, maar onderschat deze aanpak niet. De uitval op het hbo en wo is hoog. Veel eerstejaars studenten vallen voortijdig uit. Dit heeft emotionele en financiële schade tot gevolg. Veel genoemde oorzaken van studie-uitval zijn:

  • Een verkeerde studie gekozen
  • Verwachtingen van de opleiding klopten niet
  • Onvoldoende motivatie
  • Te weinig tijd aan de studie besteed
  • Het niveau is te hoog
  • De onderwijsmethode past niet
  • Studie-uitval wegens persoonlijke omstandigheden

Hoor jij bij deze groep uitvallers? In dat geval kun je je heroriënteren. Dit houdt in dat je opnieuw gaat onderzoeken welke studie het beste bij jou past.

Wanneer je opnieuw een studie gaat kiezen is het van belang dat je de juiste stappen neemt. Bekijk de 7 fases van het studiekeuzeproces en verzamel zoveel mogelijk (gratis) informatie online of via vrienden, studenten en familie.

Twijfel je alsnog of je de juiste keuze maakt? Dan is jouw studententijd starten met een tussenjaar of studiekeuzeprogramma wellicht toch het beste keuze.

?