Intermijn voor jongeren

Een studie kiezen anno nu is zo makkelijk nog niet. Vaak is het een van de eerste grote keuzes die je zelf maakt. Hoe pak je dit aan? Misschien leidt het enorme aanbod van opleidingen wel tot keuzestress. Of keuzeverlamming: waar begin je? Ik vertel je graag hoe ik tegen de studiekeuze aankijk en hoe ik je kan helpen.

Intermijn is er voor jongeren, professionals, en ouders en opvoeders

Waarom is kiezen voor veel jongeren zo lastig?

De studiekeuze is misschien wel de eerste grote keuze die je echt zelf maakt. Bovendien is het een keuze waarmee je richting geeft aan je toekomst. Dat kan voelen als een grote verantwoordelijkheid. Tel daar de hoeveelheid aan opties bij op én misschien het gevoel dat je in één keer goed wilt kiezen… et voilà: daar komt de keuzestress om de hoek kijken. Hoe ga je die ene Perfecte Studie vinden?

Nou, die bestaat niet… Wel bestaan er studies die heel goed bij je passen, een beetje bij je passen en minder goed bij je passen en totaal niet bij je passen. Het is de kunst om uit te vinden welke studie heel goed bij je past. Want, als je die studie gaat volgen, zal de studie overeenkomen met je verwachtingen, zul je gemotiveerder zijn (en blijven!), je thuis voelen op de opleiding en gemakkelijker door kunnen zetten als het even tegen zit. Klinkt goed hè?

De kunst van het kiezen

Keuzes voor je toekomst, zoals de studiekeuze, maak je niet plotsklaps. Vergelijk het maar met het beklimmen van een berg. Als je onderaan die berg staat, lijkt het de top bereiken een bijna onhaalbaar doel. Waar begin je? En wanneer weet je zeker dat je op het hoogste punt bent en de juiste studie hebt gevonden? Elke bergbeklimmer weet dat je niet in één keer naar de top kunt, dat vergt training en oefening. Dat geldt ook voor het maken van een studiekeuze: kiezen kun je leren!

Sommige jongeren beginnen al op de middelbare school met het zoeken naar vervolgopleidingen, anderen nemen bijvoorbeeld eerst een tussenjaar om zich rustig te oriënteren. Iedereen kiest dit in zijn eigen tempo.

Je kunt het studiekeuzeproces opdelen in fases:

Fase 1: Het besef ‘ik moet kiezen’
Fase 2: Het accepteren van keuzeonzekerheid
Fase 3: Informatie verzamelen, verkennen en onderzoeken
Fase 4: Kritisch kijken en vergelijken
Fase 5: De keuze maken
Fase 6: De uitvoering

Wist je dat je deze fases bij alle grote keuzes in je leven opnieuw doorloopt?

Begeleiding bij je studiekeuze

Die studiekeuze, die gaat over jou. Wie ben jij? Waar ben je goed in? Wat is voor jou belangrijk, in je studie, in je werk later, in je leven? Op welke manier leer jij graag? Grote vragen, waar je misschien niet zo 1 2 3 een antwoord op hebt. Daarom kan het fijn zijn om wat begeleiding te krijgen bij je studiekeuze. Iemand die met je mee kijkt. Dat is wat ik, vanuit Intermijn, voor jou kan betekenen.

Samen doorlopen we de fase van het keuzeproces. Je krijgt opdrachten en we voeren gesprekken, die jou helpen meer over jezelf te weten te komen. Daarna bekijken we het aanbod van opleidingen. Omdat jij jezelf dan al een stuk beter kent, komen we vrij gemakkelijk tot een selectie van opleidingen die je grondig kunt gaan onderzoeken. Natuurlijk kun je open dagen bezoeken, maar we kijken ook verder. Zo krijg je een realistisch beeld van de opleidingen. Je zult zien dat jij vanuit jouw top 3 straks gemakkelijk je definitieve keuze maakt.

Tot slot zorgen we ervoor dat je sterk aan de start staat. Afhankelijk van jou en je gekozen opleiding bereiden we je matchingsprocedure voor, bereiden we je voor op het omgaan met twijfels en trainen we belangrijke studievaardigheden.

En weet je wat zo mooi is? Alle kennis en ervaring die je opdoet tijdens dit proces, kun je later in je leven steeds opnieuw gebruiken. Je zult namelijk nog veel meer keuzes gaan maken.

Intermijn Recensie Carlijn

Ik heb nu beter zicht op waar ik goed in ben, maar ook vertrouwen dat ik uiteindelijk wel op de juiste plek terecht zal komen. Het was superfijn om samen met iemand die de volledige aandacht voor mij had te besluiten welke studie toch het beste bij mij past.

Carlijn