Een studiekeuzeprogramma volgen op afstand: hoe werkt dat?

10 april 2020

 #WIJBLIJVENTHUIS

De maatregelen die getroffen zijn rondom het corona-virus, zorgen ervoor dat de jongeren die meedoen met ons studiekeuzeprogramma, het programma nu op afstand volgen. De komende weken delen we ervaringen van deze studiekiezers, hun ouders en coaches. Vandaag deelt coach Michelle Gerlach haar ervaringen. “We werken nu vier weken online en ik ben trots op onze studiekiezers en het team!”

“Toen de beperkende maatregelen ruim vier weken geleden aangekondigd werden, schrokken we wel even” vertelt Michelle. “We hadden net een toffe startweek achter de rug met onze nieuwe groepen en werden, net als iedereen, verrast door de hele situatie. Maar, we zagen ook direct mogelijkheden. Het programma van Intermijn bestaat uit doelen: een studiekeuze maken, werken aan persoonlijke ontwikkeling en het voorbereiden op de overstap naar het hoger onderwijs. Bij die doelen zijn activiteiten en opdrachten ontwikkeld. We bekijken nu per opdracht of dit op afstand te realiseren is of dat we een alternatief kunnen ontwikkelen. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt.”

Voorbereiding

“Een coachingsdag begint voor mij met voorbereidingen. Waar ik normaal gesproken houd van veel improviseren, vraagt online coaching een veel strakkere voorbereiding, anders wordt het chaos op Skype!” vertelt Michelle.

Michelle werkt vanuit haar huis in Amsterdam. Daar heeft ze een professionele setting gebouwd vanuit waar ze de groepen studiekiezers begeleidt. “Na één dag zittend coachen dacht ik: dit moet anders. Ik wil staan, lopen, bewegen! Dat zorgt ervoor dat ik energiek blijf. Die energie wil ik ook overbrengen op de jongeren.”

Om 9 uur start de eerste groep studiekiezers met het programma. Zij zitten thuis achter de computer klaar met de programmareader en hun planner. Een half uur van tevoren ontvangen zij per e-mail een briefing voor de dag. “Daarna gaan we online! Ik zorg ervoor dat ik om 8.55 uur online ben op Skype” vertelt Michelle. “Eigenlijk is iedereen altijd op tijd aanwezig.”

Start van de dag: een uitgebreide check-in

De check-in is in deze periode nog belangrijker dan anders legt Michelle uit: “normaal gesproken zie ik als coach deelnemers binnen komen, we kletsen bij het koffiezetapparaat en ik zie hoe ze erbij zitten. Nu vraag ik alle deelnemers uitgebreid hoe het met ze gaat. Groepsgenoten luisteren mee en reageren soms. Dit moment zorgt wel voor een groepsgevoel.”

Aan de slag

Bij Intermijn werken we met een rooster. De dag bestaat altijd uit drie blokken. Het eerste blok van de dag duurt 1.5 uur. "De studiekiezers zijn nu bijna op de helft van het programma. Ze hebben deze week de fase van het zelfonderzoek afgerond en we bereiden ons voor op het verkennen van bijpassende opleidingen. Het zelfonderzoek is vastgelegd in een groot kompas: het kieskompas. Het is leuk om te zien hoe de kompassen op de muren zijn geschreven, op slingers door de kamer hangen of op de koelkast in de keuken geplakt zijn. De hele familie kan het resultaat van de eerste fase van het programma zien!”

Voor sommige opdrachten gaan de deelnemers uiteen in kleinere groepjes of tweetallen. “Ze werken dan in een aparte Skype-ruimte. Soms doen we opdrachten met z’n allen. Van de week hebben we zelfs de workshop Salsadansen gewoon uitgevoerd! Deze workshop heeft onder andere als doel om uit je comfort zone te komen en even lekker te bewegen. Nou geloof me, beide doelen zijn bereikt!”

Het tweede blok werken de deelnemers altijd zelfstandig. “Tijdens dit zijn de deelnemers letterlijk uit beeld en zie ik niet wat ze doen. Het toffe is dat ik heb gemerkt dat ze echt serieus aan de slag gaan. Dat heeft mij echt positief verrast: de deelnemers doen het nu nog meer voor zichzelf dan anders. We zorgen er altijd voor dat er tijdens dit blok een opdracht wordt aangeboden waarvoor de deelnemers naar buiten moeten. Even bewegen en frisse lucht! Deze week stond er een foto-opdracht op het programma over het werken in de toekomst.”

Voor het laatste blok van de dag komen de deelnemers en hun coach weer samen op Skype. Het zelfstandig werken wordt geëvalueerd en de resultaten worden gedeeld. Er worden tips en tops uitgewisseld en er wordt vooruitgekeken naar de volgende Intermijndag: wat staat er op het programma?

Afronding

“Voor de deelnemers zit de dag er nu op, voor mij als coach nog niet! Iedere dag is er een andere coach verantwoordelijk voor de groepen. Dat maakt het programma afwisselend. We werken met een logboek waarin we verslag doen van de dag. Zo zorgen we ervoor dat we van alle deelnemers de voortgang in de gaten houden” legt Michelle uit.

Ervaringen

“Het coachen op afstand vind ik heel uitdagend. Het is wennen dat ik niet even mee kan kijken. Even rondlopen, een grapje maken, over een schouder meekijken naar een opdracht... Dat mis ik echt. Toch zie ik dat we onze programmadoelen ook met deze groepen bereiken. Sterker nog, ik zie juist bij deze groepen een grote motivatie. Ze tonen zoveel flexibiliteit en creativiteit, daar ben ik echt trots op.

De deelnemers tonen veel dankbaarheid... Ze zijn heel blij dat we het programma in deze tijd toch aanbieden. Het programma geeft ze structuur in de dagen en het zorgt ervoor dat ze de tijd zinvol besteden. Ze vinden het fijn nuttig bezig te zijn.

Ook vind ik het bijzonder om te merken dat de groepen echt als groep voelen, ook al zitten we allemaal alleen thuis. Het programma zorgt echt voor verbinding.”

Meer