10 vragen over het studiekeuzeprogramma

Hieronder vind je tien veelgestelde vragen over het studiekeuzeprogramma. Heb je een andere vraag waar je graag antwoord op wilt? Laat het ons weten.

 1. wat is het resultaat van het programma van intermijn?

Je beschikt over ervaringen die jou aan het denken hebben gezet over wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Ook heb je meer zelfkennis, kennis over de wereld om je heen. Daarnaast heb je keuzes gemaakt die richting geven aan jouw toekomst. Je hebt meer gezien van de maatschappij en je hebt belangrijke vaardigheden getraind. Zo start goed voorbereid met een studie!

2. Het programma van Intermijn is een flinke investering qua tijd en geld. Is dit het waard?

Absoluut. De uitval in het hbo en op de universiteit is op dit moment enorm: zo'n 30% van de studenten valt voortijdig uit. Hierdoor gaat veel energie, tijd en geld verloren. Een investering in jezelf in deze fase van je leven is ontzettend waardevol. Door nu de tijd te nemen om te ontdekken wie je bent, wat je wilt en wat je kunt, begin je weloverwogen aan de volgende fase van je leven.

3. Wat is de rol van ouders/opvoeders tijdens het studiekeuzeprogramma?

Als ouder kunt u een belangrijke rol spelen bij de studiekeuze van uw kind. Uit onderzoeken blijkt dat ouders voor jongeren in deze leeftijdsfase een zeer belangrijk klankbord zijn. Het geven van ruimte, het stellen van vragen en het helpen bij structureren van gedachten blijken helpend te zijn voor jongeren.

Wij nodigen ouders ook altijd uit tijdens een deel van het kennismakingsgesprek dat wij voeren met uw zoon of dochter. Dit is niet verplicht, maar veel jongeren en ouders ervaren dit als prettig. Ook organiseren we voor aanvang van het programma een ouderavond. Indien gewenst kunt u hierbij aanwezig zijn. U maakt dan kennis met de coaches en u doet ervaring op het onze werkwijze.

Het cursusmateriaal van Intermijn wordt bij aanvang van het programma aan de jongeren uitgereikt en gedurende het programma aangevuld. In deze map nemen de jongeren ook de uitwerkingen van de opdrachten op. Tijdens de individuele gesprekken met de coach is de map ook steeds onderwerp van gesprek. De map geeft na verloop van tijd dus een mooi beeld van de vorderingen. Veel jongeren vinden het leuk en belangrijk om deze map af en toe met hun ouders te delen.

Aan het einde van het studiekeuzeprogramma organiseren de jongeren zelf en afsluitende avond, waar door de studenten zelf ouders, vrienden en familie voor worden uitgenodigd.

4. Kan iedereen deelnemen aan het programma?

Het studiekeuzeprogramma is er voor jongeren met een havo of vwo diploma op zak en voor jongeren met een afgeronde mbo-opleiding. Deelnemen aan Intermijn kan direct na de middelbare school of na het voortijdig stoppen met de studie. Zit je nog op school of studeer je? Kijk dan eens of onze individuele begeleiding iets voor jou is.

We vinden het belangrijk om goed te kijken of Intermijn bij jou past en of jij bij Intermijn past. Daarom voeren we met alle deelnemers een kennismakingsgesprek en een intakegesprek. We kijken dan of we een match zijn en stemmen verwachtingen op elkaar af.

5. Hoe ziet een dag tijdens het studiekeuzeprogramma eruit?

Eigenlijk zien alle dagen er anders uit. Dat maakt het programma juist zo inspirerend!

's Ochtends verzamelen we op de locatie van Intermijn. Onder leiding van de coach van de dag kijk je terug op de vorige dag en kijk je vooruit naar de dag die komen gaat. We bespreken de doelen, activiteiten en de planning.

Na de opening zal het programma er iedere dag anders uitzien. Soms ga je individueel aan de slag en een andere keer werk je samen in een kleine groep of met de hele groep. Zo kan het zo zijn dat we ’s ochtends gezamenlijk het kwaliteitenspel kunnen spelen. En ’s middags een gastspreker kunnen ontvangen. Ook kan het zijn dat je een netwerkevenement voor de buurt gaat organiseren, gevolgd door een spannende ontsnapping uit een escaperoom?

Tijdens ieder thema is er tijd gereserveerd voor individuele gesprekken tussen jou en je coach. Jouw ontwikkeling staat dan centraal. Hoe gaat het met je? Wat houdt je bezig? Wat zijn je doelen? Hoe ga je je doelen bereiken? De gesprekken geven je richting en helpen je de juiste keuzes te maken.

6. Kan ik kennismaken met Intermijn?

Ja, je kunt vrijblijvend een kennismakingsgesprek aanvragen. Een van de coaches ontvangt jou (en eventueel je ouders), en vertelt je meer over het programma en beantwoordt je vragen. Wees welkom!

7. Praktisch: wat heb ik nodig als ik meedoe?

Omdat we op pad gaan, is het belangrijk dat je je makkelijk kunt verplaatsen binnen Utrecht en daarbuiten. Wij adviseren alle deelnemers van Intermijn een fiets in Utrecht neer te zetten of gebruik te maken van een OV-fiets. Voor excursies buiten Utrecht gebruiken we het openbaar vervoer.

Een laptop of tablet is handig als je deelneemt aan het traject. De locatie van Intermijn beschikt over wifi.

8. Wat maakt het studiekeuzeprogramma van Intermijn uniek?

Uniek aan Intermijn is de combinatie van:

  • de inhoud van het programma
  • de kleinschaligheid
  • de intensiviteit van het programma
  • de duur van het programma (drie of zes maanden)
  • de begeleiding door enthousiaste, gekwalificeerde coaches en docenten uit het voortgezet onderwijs en hbo
  • het grote professionele netwerk

9. zijn er ook vakanties tijdens het studiekeuzeprogramma?

Wij houden over het algemeen de schoolvakanties van regio midden aan. Bij de start van jouw traject ontvang je informatie over alle weken en de eventuele vakantie(s). Wil je er al eerder meer over weten? Informeer bij de coaches!  Wil je zelf extra vakantie opnemen tijdens je programma bij Intermijn? Dan kun je dit altijd overleggen met een van de coaches.

10. Kan ik als ouder/professional een bijdrage leveren aan Intermijn?

Geweldig dat je overweegt om een bijdrage te leveren aan Intermijn! Wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe ideeën, mankracht, connecties en nog veel meer. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Meer