Op (digitaal) werkbezoek

12 april 2020

 #WIJBLIJVENTHUIS

De maatregelen die getroffen zijn rondom het corona-virus, zorgen ervoor dat de jongeren die meedoen met ons studiekeuzeprogramma, het programma nu op afstand volgen. De komende weken delen we ervaringen van deze studiekiezers, hun ouders en coaches.

De ‘werkbezoeken’ zijn een belangrijk onderdeel van het studiekeuzeprogramma. Door iedere week een kijkje te nemen bij een andere organisatie, doen onze studiekiezers ervaring op die straks ingezet kan worden bij het maken van de studiekeuze. Maar hoe pak je zo’n bezoek aan in tijden van social distancing?

Werkbezoek

Het studiekeuzeprogramma van Intermijn bestaat voor een groot deel uit het opdoen van nieuwe ervaringen. Een studie kies je namelijk niet uit een boekje of van een website: een studie kies je door dingen uit te proberen. Een vast onderdeel van ons programma zijn de werkbezoeken. Hoe ziet een werkdag van een verzorgende in een instelling voor verstandelijk beperkten eruit? Wat gebeurt er in al die kantoren op de Amsterdamse Zuidas? Over welke kwaliteiten moet een goede leerkracht beschikken? Tijdens de werkbezoeken vinden deelnemers antwoorden op hun vragen én trainen ze belangrijke (studie)vaardigheden zoals netwerken, communiceren, organiseren en reflecteren.

Online op bezoek

Kunnen we de werkbezoeken tijdens deze periode van social distancing door laten gaan? Over deze vraag bogen de coaches zich toen de beperkende maatregelen werden aangekondigd. We kunnen niet naar de bedrijven toegaan, zoveel was duidelijk. Maar zou het mogelijk zijn enthousiaste professionals online een inkijkje in hun werkende leven te laten geven? We zochten contact met onze vaste samenwerkingspartners. Zagen zij mogelijkheden? En zouden ze hier tijd voor vrij willen maken in deze tijd?

De employer branding organisatie Boardroom Rebels reageerde direct enthousiast: ‘harstikke leuk, gaan we doen!’. Ook organisatie Springlab gaf aan het werkbezoek belangrijk te vinden en graag mee te werken.
Boardroom Rebels organiseerde masterclass in keuzes maken en legde onze studiekiezers een casus voor: onze deelnemers werden uitgedaagd feedback te geven op de Instagramcursus die het bedrijf onlangs ontwikkelde. Bij Springlab kregen de deelnemers meer inzicht in het ondernemen: oprichter Jan Paul deelde ervaringen uit zijn loopbaan en over het opzetten van een bedrijf.

En ook nu weer blijken de werkbezoeken een waardevol en favoriet onderdeel van het programma.

  • ‘Ik heb geleerd dat ik mezelf niet moet vergelijken met anderen, maar moet kiezen wat ik zelf wil.’
  • ‘Om te ontdekken wat je leuk vindt, moet je heel veel uitproberen. Dit ontdek je niet in één keer, het is een proces dat stap voor stap gaat.’
Meer