Emma vertelt over haar deelname aan het studiekeuzeprogramma

18 februari 2019

“Ik had verwacht dat Intermijn mij zou helpen met mijn studiekeuze, maar ik heb zoveel meer geleerd”

Emma Brittman nam na de havo een tussenjaar en volgde het studiekeuzeprogramma van Intermijn. Drie maanden lang ging zij samen met negen mede-studiekiezers aan de slag met persoonlijke ontwikkeling en studiekeuze.

Emma, waarom koos je voor een tussenjaar?

Ik wist dat ik na het behalen van mijn vwo-diploma niet direct wilde gaan studeren. Ik had twee opties: na de havo nog vwo gaan doen óf een tussenjaar nemen.

Hoe ben je bij Intermijn terecht gekomen?

Ik wilde niet mijn hele tussenjaar op de bank doorbrengen (of misschien eerder omdat mijn familie dat niet wilde) dus gingen we op zoek naar een alternatief. Via Google ontdekte ik Intermijn en ik koos ervoor om het programma van drie maanden te volgen. Zo had ik voldoende tijd om mezelf te ontplooien. Bovendien leek een groepsprogramma mij gezellig.

Hoe is het om mee te doen aan een groepsprogramma? 

Ik vond het best wel spannend! Ik zou in een groep van tien, voor mij totaal onbekende mensen terecht komen. Ik heb de neiging om verlegen en onzeker over mijzelf te zijn. Tot overmaat van ramp was ik de eerste dag ook nog eens tien minuten te laat! Ik was bang om buiten de boot te vallen, maar dit bleek helemaal niet zo te zijn.

Hoe ziet het programma eruit?

We deden allerlei leuke opdrachten. Zo speelden we een kwaliteitenspel, waarbij we elkaar allemaal kaartjes met positieve eigenschappen moesten toebedelen. Dat is best lastig als je elkaar pas net kent! Wij bewaarden de kwaliteiten die echt bij ons pasten. Gedurende het programma deden we allerlei opdrachten die ons allemaal nieuwe dingen over onszelf leerden. Wat zijn mijn kwaliteiten, mijn waarden, mijn leervoorkeuren, mijn interesses… En hoe kan ik dit in een toekomstige studie terugvinden en toepassen?

En hoe kom je dan tot een studiekeuze?

Alle informatie die we over onszelf ontdekten, vatten we samen in het kieskompas. Met dat kompas op zak gingen we op zoek naar studies.

Het leek allemaal erg veel in het begin: er zijn honderden studies en ik moest die allemaal onderzoeken... In een grote tabel schreven we al onze wensen en eisen op. Zo was creatieve vrijheid een belangrijke voorwaarde voor mij. Dan kan je je voorstellen: bij de universitaire studie Frans krijg je veel minder creatieve vrijheid dan bij theater. Daarentegen was een gunstige arbeidsmarkt ook iets wat bij mijn criteria stond en het is zeker niet makkelijk om in het theaterwereldje te belanden…

Ik moet toegeven dat ik een chaotisch en ongeordend persoon ben, maar het was erg fijn om alles op een rijtje te hebben. Binnen no time was ik van honderden opties bij mijn top 7 aangekomen! Die studies ben ik toen heel gedetailleerd gaan onderzoeken.

Hoe kijk je terug op jouw tijd bij Intermijn?

Het was een erg zinvolle en leerzame tijd. Het was zeker geen makkelijk pad, maar ik heb er geen spijt van. Het was mijn eigen keuze om het intensieve programma te kiezen en het was alle vroege ochtenden en late middagen waard. Mijn moeder zegt dat ik nooit vermoeider was dan toen, maar ik kan het mij niet herinneren. Waarschijnlijk omdat ik aan het tukken was…!

Ik had verwacht dat Intermijn mij zou helpen met mijn studiekeuze, maar ik heb zoveel meer geleerd. Nu kan ik met meer zekerheid keuzes maken, mijzelf goed presenteren en kijk ik uit om te studeren in september. Ik raad Intermijn aan voor iedereen die niet 100% zeker weet wat ze willen studeren en wat begeleiding bij hun zoektocht zoeken.

Benieuwd naar ervaringen van andere oud-deelnemers? Bekijk de video!

Meer