Een werkbezoek organiseren tijdens de coronacrisis: makkelijk? Nee! Haalbaar? Ja!

03 november 2020

Door Femke van der Horst, deelnemer studiekeuzeprogramma Intermijn

Het is oktober 2020. De coronacrisis is in volle gang en de maatregelen zijn net weer aangescherpt. Toch blijft het studiekeuzeprogramma van Intermijn doorgaan, inclusief de werkbezoeken plannen en uitvoeren. Makkelijk, nee! Haalbaar, ja! Afgelopen week heb ik een dagje meegelopen met een advocaat. Ik vertel je graag hoe ik dit heb aangepakt en wat het mij heeft opgeleverd. Lees je mee?

Al sinds ik bij Intermijn ben, lijkt het me leuk om met een advocaat mee te lopen. Daarvoor was ik al geïnteresseerd in advocatuur en ik was benieuwd of het eraan toeging zoals in de series uit Amerika. Ik ging na welke mogelijkheden ik had en in het netwerk van mijn moeder vond ik een advocaat. Al snel kwam ik met hem in contact en gingen we een afspraak maken.

“Via het netwerk van mijn moeder vond ik een advocaat met wie ik mee kon lopen”

Het maken van de afspraak verliep niet altijd even soepel, omdat hij het natuurlijk erg druk had met zijn werk. Dit komt vaker voor als je een werkbezoek probeert te plannen, maar het is belangrijk om je hierdoor niet uit het veld te laten slaan. Waar werkbezoeken voor jou een prioriteit zijn geworden, is dit voor bedrijven natuurlijk minder het geval. Je moet dus in gedachten houden hoe leuk het gaat worden en dat je daar soms een beetje moeite voor moet doen. Dit was bij mij ook het geval, de moeite die ik erin had gestoken, resulteerde in een geweldige ervaring.

“Laat je niet uit het veld slaan, ook niet als het even tegenzit. Dat hoort erbij.”

De dag begon om half 9 toen ik in de trein naar Amsterdam stapte. Om half 10 was ik er en werd ik meteen hartelijk ontvangen. Met een kopje thee gingen we aan tafel zitten en kreeg ik veel informatie over het leven van een advocaat, waarna ik er zelf ook even in mocht stappen. Ik begon met het voorbereiden van de rechtszaak die we later die middag hadden. Het was veel leeswerk en dat was soms lastig want er werd natuurlijk veel gebruik gemaakt van vaktaal. Na het lezen van de dossiers en het bespreken ervan met de advocaat en de cliënt, kon de rechtszaak beginnen. De rechtszaak was online en daardoor kon ik er gelukkig bij zijn. Na afloop daarvan mocht ik een telefoontje plegen met de gemeente over een aspect van de zaak. Dit was wel spannend, maar op deze manier had ik wel veel dingen die hij op een werkdag doet, zelf ook gedaan. Vervolgens ging ik nog een dossier lezen dat betrekking had op familierecht en daar moest ik punten uithalen die hij zou kunnen verwerken in z’n pleidooi. Hierdoor kreeg ik het gevoel dat ik echt een belangrijke bijdrage leverde in het proces.

“Het leven van een advocaat is niet zoals in de films, maar wel heel interessant”

Al met al was het een heel leerzame en leuke dag. Ik ben erachter gekomen dat het er natuurlijk niet zo aan toe gaat als in films. De dagen bestaan vooral uit het lezen en analyseren van verschillende documenten. Ook het contact met de cliënt is heel belangrijk en uiteindelijk volgt de rechtszaak waarin dit allemaal bij elkaar komt. Ondanks dat het niet zo gaat als in de films, doe je wel interessante dingen en kan je mensen echt helpen.

Het viel me op dat er in deze tijd dus ook een coronaproof werkbezoek gehouden kan worden op locatie. Het kan soms lastig lijken, maar dat hoeft niet te betekenen dat het onmogelijk is. 

“Lastig betekent niet onmogelijk!”

Het belangrijkste is natuurlijk dat je iets van je werkbezoek leert op welke manier dan ook, dit kan je natuurlijk online doen, maar er zijn meer mogelijkheden dan je in eerste instantie zou denken, zelfs in deze tijd.

 

 

 

 
Meer