De Intermijn-ervaring van Bart

20 januari 2022

"Je komt er bij Intermijn achter dat je ontzettend veel in je mars hebt en dit ook gaat gebruiken om je doelen te behalen"

Bart Wierema volgt het 3-maandenprogramma van Intermijn

Voor veel jongeren is de studiekeuze een struikelblok. Wat raad jij twijfelaars aan?

Kiezen is inderdaad lastig. Dat wordt door allerlei factoren bepaald, waar wij, als jongeren, nauwelijks invloed op hebben. Trek het jezelf dus ook niet aan als je het moeilijk vindt om een studie of opleiding te kiezen, ontzettend veel mensen hebben daar moeite mee. Wat ik zou adviseren is om de studiekeuze op een gestructureerde manier aan te pakken.

Hoe doe je dat, een keuzeproces gestructureerd aanpakken?

Ga eerst naar jezelf kijken: wie ben ik? waar ben ik goed in? en wat geeft mij energie?. Daarna ga je rustig kijken naar de verschillende studies of opleidingen die er in Nederland, en wellicht in het buitenland, beschikbaar zijn. Maak een lijstje met studies waarvan je denkt dat ze interessant zijn of wellicht bij je zouden passen. Dit kunnen er ontzettend veel zijn maar ook erg weinig. Let op, dat geeft niks.

Ga dan die studies nu eens verder bestuderen en probeer om er een aantal weg te strepen zodat je uiteindelijk acht tot tien studies overhoudt. Nu is het tijd om te gaan ERVAREN. Bel eens naar mensen in de omgeving die een interessante baan hebben die mogelijk bij een van je geselecteerde studies aansluit en loop een dagje mee. Probeer er op deze manier achter te komen of een studie ook echt aansluit bij jouw wensen.

Jij volgt het 3-maandenprogramma van Intermijn. Wat levert jou dat op?

Het programma van Intermijn heeft mij meer duidelijkheid gegeven over wie ik zelf ben. Ik ben erg veel over mijzelf te weten ben gekomen, over mijn kwaliteiten, waarden, leervoorkeuren en interesses. Het is fijn om deze zaken op een rijtje te zetten en dan te denken: ''Dit ben ik.''. Het geeft ook een stuk meer houvast in je dagelijkse leven.

Je gaat bij Intermijn hard aan het werk onder begeleiding van de coaches. Er zijn onwijs veel aparte onderdelen in het programma verwerkt: je leert over jezelf, over je persoonlijke batterijen, het stellen van doelen en hiernaartoe werken, keuzes maken en zelfstandig aan de slag gaan. Je komt er bij Intermijn achter dat je ontzettend veel in je mars hebt en dit ook gaat gebruiken om je doelen te behalen.

Meer